Kiezen voor kunst: beleidsevaluatie van het Decreet Deeltijds Kunstonderwijs
maandag 23 september 2024
Het DKO-decreet van 2018 verankerde het deeltijds kunstonderwijs in het beleidsdomein Onderwijs, maakte de regelgeving eenvoudiger, maar stimuleerde ook de afstemming van het academie-aanbod op het lokale culturele veld, waaronder de amateurkunsten. HIVA/KU Leuven en CuDOS/Universiteit Gent evalueerden het decreet van 2018 in opdracht van het departement Onderwijs & Vorming in het lijvige onderzoeksrapport 'Kiezen voor kunst'. Slaagde het decreet erin om meer en bredere participatie te bevorderen? En wat leren we over het huwelijk tussen amateurkunsten en het DKO?
88% van de gemeenten heeft een DKO-aanbod
Academies en lokale culturele actoren vinden elkaar
Amateurkunstenbeoefening voorspelt DKO-deelname
Samenwerken strekt tot aanbeveling
Het DKO en de amateurkunstensector richten zich elk op hun manier tot de actieve kunstbeoefenaar. Het DKO valt onder het beleidsdomein Onderwijs en doet dat door formele opleiding te organiseren. De amateurkunstensector behoort tot het beleidsdomein Cultuur en zet in op kunstbeoefening in informele en non-formele contexten. Beide sectoren vinden elkaar ook in het Overlegplatform amateurkunsten – deeltijds kunstonderwijs. Check hier het volledige statement van het Overlegplatform amateurkunsten – deeltijds kunstonderwijs: www.akdko.be
Ontdek hier de samenvatting van het onderzoek 'Kiezen voor kunst. De spreiding, organisatie, structuur, toegankelijkheid van het deeltijds kunstonderwijs' of raadpleeg het volledige onderzoeksrapport.