Laboproject in de kijker: netwerk Enchanté
maandag 16 september 2019
Enchanté is een netwerk van hartelijke handelaars en burgers die gratis kleine diensten aanbieden aan wie hier om welke reden dan ook nood aan heeft. Een kop koffie, een pakje friet of een concert, het kan allemaal. Enchanté droomt van een stad vol warme plekken waar iedereen welkom is en zich thuis voelt. Kleine gebaren die het verschil maken.
Enchanté vzw
Enchanté is een burgerinitiatief, opgericht in januari 2018 in Gent vanuit een gevoel van machteloosheid over de afstand die zich manifesteert tussen de gemeenschap en mensen die uit de boot vallen. Teveel mensen hebben in onze maatschappij geen of slechts beperkte toegang tot de 'gemeenschapsruimte'. Enchanté, een netwerk van hartelijke handelaars, wil dat inwoners van dezelfde stad meer voor elkaar betekenen.
Een kopje koffie of een pakje friet?
De handelaars bieden gratis basisdiensten aan: een glas water, een plek waar je je rugzak achter kan laten, een plek waar je binnen kan opwarmen zonder dat je iets hoeft te consumeren, het gebruik van bijvoorbeeld een stopcontact, het toilet, de microgolf, het internet, ... Je kan bij hen ook terecht voor een uitgestelde consumptie. Dit kan enkel wanneer iemand anders naast zijn eigen consumptie een extra koffie, een pakje friet of iets anders heeft betaald. De handelaar houdt deze extra consumptie bij tot wanneer er iemand naar vraagt die er nood aan heeft. Na anderhalf jaar telt Enchanté al meer dan 8 000 uitgestelde consumpties, 95 uitgestelde concerten, 457 aangeboden diensten, …
Gent, Leuven, Sint-Truiden, Roeselare, …
Het netwerk in Gent bestaat nu al uit 68 handelaars. Enchanté streeft naar één overkoepelend Vlaams netwerk dat opstartende steden coacht, kennis deelt en impact meet. Zo zijn sinds kort ook Leuven, Sint-Truiden en Roeselare gestart met dit initiatief. In Sint-Truiden zijn er 6 handelaars die meewerken, in Leuven 20 en ook in Roeselare starten ze dit najaar.
Meer info over Enchanté vind je op hun website.
Sociaal-culturele projecten met een laboratoriumrol: oproep 2019
In 2019 dienden 36 organisaties een sociaal-cultureel project in. Eind november 2019 zal de administratie normaal gezien communiceren over de goedgekeurde projecten. Deze projecten kunnen ten vroegste van start gaan vanaf 1 januari 2020. Ter vergelijking: in 2018 ontving de administratie in totaal 61 subsidieaanvragen.