Never waste a good crisis. VGC toonde hoe het kan.
vrijdag 4 september 2020
Dossier: Brussel
We kregen een andere zomer dit jaar. Virusgevoelig, in de eigen bubbel, vaak dichter bij huis. De Vlaamse Gemeenschapscommissie anticipeerde en lanceerde de projectoproep Staycation BXL om in eigen buurt, op een veilige manier te ontspannen of aan cultuur te doen. Het erkend sociaal-cultureel werk droeg haar steentje bij.
Staycation BXL:179 projecten verspreid over alle gemeenten van het Brussels Gewest vulden de kalender. Van kajakken voor een proper kanaal, tot raamkunst. Van een human jukebox voor senioren tot concertaanbod voor woonzorgcentra. De projecten waren uiteenlopend en vaak erg origineel. Je vindt hier alle projecten terug.
SCW doet mee
Neem nu het Marie-Josépark in Molenbeek bijvoorbeeld. FMDO bezorgde er de bewoners een fijne staycation, samen met Sankaa en IC. Vrijwilligers en lidverenigingen werkten superleuke ideeën uit om ook van deze zomer iets speciaals te maken. Elke dinsdag en donderdag iets nieuws. Yoga, een ritje met de verhalenbakfiets, spel tegen racisme, samen mondmaskers ontwerpen of urban dance. Het gebeurde allemaal in ParCreatief! Ook KWB nam de uitdaging aan om aan het gemeenschapsgevoel te timmeren in bizarre tijden. Met 11 Brusselse zoektochten in bruisende buurten lokten vrijwilligers mensen uit hun kot. De zomerzoektochten zetten in op veilig bewegen, stadsgenoten begroeten en bezig blijven. Maar ook de diepere betekenis is ons niet ontgaan. Solidariteit en interculturaliteit bv. zaten als thema fijntjes in de ontspanning verweven.Camila, Bene, Sissi werken bij Citizenne en wonen in het Brusselse. Zij namen nieuwsgierigen mee naar hun favoriete plekjes in hun gemeente. Plekjes die rust, troost, zuurstof en inspiratie boden tijdens Coronatijd. Onderweg luisterden ze ook naar de verhalen van deelnemers. Waar en hoe vonden zij rust? Wat namen zij mee uit deze crisis?
Museumbezoeken, sport- of welzijnsactiviteiten, maar evengoed kunst en cultuur konden volgens BOp niet ontbreken in het rijtje. Dit Brussels Ouderenplatform zette zich vooral in voor ouderen, vaak samen met netwerkpartners zoals lokale diensten- en gemeenschapscentra. Nog tal van andere sociaal-culturele getinte initiatieven (al dan niet erkend, al dan niet met SCW als partner of trekker) vulden de kalender.
1.000.000
De Vlaamse Gemeenschapscommissie maakte 1 miljoen euro vrij om dit aangepast vrijetijdsaanbod (coronaproof, gericht op thuisblijvers) te ondersteunen. Iedereen met een goed idee kon tot 10.000 euro steun krijgen voor het organiseren van jeugd-, cultuur-, sport- en vrijetijdsactiviteiten. Uitgangspunt: Buurtbewoners weten zelf het best wat een wijk nodig heeft. Tegelijk zag de Brusselse overheid dit als een impuls om kunstenaars en andere initiatiefnemers opnieuw aan het werk te krijgen tegen een eerlijke verloning.
Mooi meegenomen, en meteen een tegemoetkoming aan een wens van onze Brusselse ledenorganisaties: meer zichtbaarheid voor het sociaal-cultureel werk. Want deze campagne ging gepaard met heel wat visibiliteit. Een raamaffiche die overal opdook, een mooi vormgegeven website en heel wat weerklank in de pers.