header handjes

Verenigen doen we samen! Doet uw gemeente ook mee?

Het is zover. Sociaal-culturele en amateurkunstenorganisaties kunnen eindelijk weer fysieke activiteiten organiseren. Er is véél goesting, maar er zijn ook wel wat hindernissen. Lokale verantwoordelijken kunnen hier een belangrijke rol spelen door de heropstart van de verenigingen op hun grondgebied volop te ondersteunen. De Federatie reikt alvast materiaal en inspiratie aan.

Met de campagne "Verenigen doen we samen" wil De Federatie i.s.m. Publiq steden en gemeenten stimuleren om de heropstart van verenigingen volop te ondersteunen. De heropstart is ook een ideaal moment om het ondersteuningsaanbod voor lokale verenigingen samen met hen te actualiseren en/of het in de kijker te zetten. Een uitgelezen kans ook om u te profileren als 'verenigingsvriendelijke gemeente' en ervoor te zorgen dat uw gemeente bruist van de fijne activiteiten.


Campagnemateriaal

De Federatie biedt campagnemateriaal aan dat u tijdens de hele periode van de heropstart vrij kan gebruiken. Maak er volop gebruik van en toon dat u het sociaal-culturele en amateurkunstenveld in uw gemeente waardeert. Er zijn verschillende manieren om de campagne mee uit te dragen. Deel het bovenstaande animatiefilmpje (Vimeo / Youtube) op de website en sociale media van uw gemeente. Met een boodschap naar keuze maar graag met de hashtag #samenverenigen. Als u ook De Federatie tagt, dan zetten we u extra in de kijker (facebook: @defederatie / instagram: @defederatie_scw.ak). Op Facebook kan u ook tijdelijk uw omslagfoto vervangen door deze banner. Als (extra) emailhandtekening kan u deze banner gebruiken.
We bundelden in deze map 11 visuals (illustraties) en de digitale versie van de campagneposter. De afbeeldingen tonen telkens een ‘eenzame verenigingsactiviteit’, met een aangepaste versie van de slogan “Veilig verenigen doen we samen! Doe je mee?”. Neem de afbeeldingen op in allerlei digitale communicatiekanalen en koppel er al dan niet een concrete oproep aan. Ook hier graag met de hashtag #samenverenigen.
Geen inspiratie voor een begeleidend tekstje? "3 maart 2020. Het normale leven viel onverwacht stil. “Blijf in uw kot” duurde veel langer dan we ooit hadden kunnen vermoeden. Verenigingen bleven actief maar hun zichtbare, fysieke activiteiten vielen zo goed als stil. Ze schipperden soms tussen hoop en wanhoop, tussen koppig voortdoen en opgeven. De hoop en creativiteit overwonnen, maar er is hier en daar ook moeheid en twijfel. Daarom willen we de komende maanden alles uit de kast halen om onze lokale verenigingen te ondersteunen bij de heropstart en onze inwoners te stimuleren deel te nemen aan hun activiteiten." Let op: wens je de poster/afbeeldingen te gebruiken in drukwerk? Gebruik dan de versies in deze map. Elke gemeente ontving enkele exemplaren van de campagneposter. Hang deze op! Maak er een foto van en bezorg hem aan ons of zet hem op je instagrampagina (tag @defederatie_scw.ak) of facebookpagina (tag @defederatie) en voeg #samenverenigen toe. Bedankt!
Ontving u toch geen poster en wil je er graag eentje ophangen (A2-formaat)? Geef een seintje en we sturen hem op. Meerdere exemplaren zijn te bestellen, zolang de voorraad strekt.
Visual poster WEB

Campagneposter.

Ontwerp: Nena Peeters

Elke gemeente ontving enkele exemplaren van de campagneposter. Hang deze op! Maak er een foto van en bezorg hem aan ons of zet hem op je instagrampagina (tag @defederatie_scw.ak) of facebookpagina (tag @defederatie) en voeg #samenverenigen toe. Bedankt!

Visual fietser WEB

Meer visuals voor web vind je in deze map.
Ontwerp: Nena Peeters

Visual dirigente WEB


Hoe uw verenigingsleven ondersteunen bij de heropstart?

Lokale verenigingen en lokale besturen hebben elkaar in deze tijden van heropstart meer dan ooit nodig. Het is nu dus hét moment om in dialoog te gaan met elkaar. Mentale steun en waardering van hun lokaal bestuur is voor veel organisaties van groot belang. Wederzijdse verstandhouding zal ook zorgen voor een sneller herstel van het lokale gemeenschapsleven.

In juni maakte VVSG dit overzicht van ondersteuningsinitiatieven voor lokale besturen vanuit verschillende Vlaamse koepelorganisaties. Ook De Federatie werkte eraan mee. Dit was een momentopname, waardoor niet alles nog even relevant of accuraat zal zijn, maar ongetwijfeld vind je er zinvolle inspiratie, nuttige tips of contacten. Doe er uw voordeel mee!

In maart 2021 bezorgden we deze ondersteuningstips aan alle lokale besturen in Vlaanderen en Brussel. Enkele hiervan zullen al wat gedateerd zijn, maar de meeste blijven nog wel een tijd gelden. Bedankt aan de lokale besturen die hiermee hun nek uitsteken! Creatief zijn is momenteel voor iedereen dé boodschap, dus ook voor lokale besturen die hun verenigingen willen ondersteunen. Dit betekent niet dat u telkens het warm water moet uitvinden. Daarom bundelden we heel wat zaken in onze inspiratiekit.

Wat doet jouw gemeente om de heropstart van lokale verenigingen te ondersteunen? Wat werkt goed? Iets speciaals? Laat het ons weten en we nemen het op in onze inspiratiekit of zetten het in de kijker via onze sociale mediakanalen!

Bart Verhaeghe Neem contact op met Bart