Vlaming wil leren, een leven lang
woensdag 22 maart 2017
woensdag 22 maart 2017
In Vlaanderen volgt 7% van de 25-64-jarigen een bijkomende opleiding. Dat is in vergelijke met andere landen niet erg veel. Is de Vlaming zich wel bewust van het belang van levenslang leren? Die vraag stelt de Vlaamse overheid zich regelmatig met het oog op het opstellen van de Vlaamse Regionale Indicatoren (VRIND). Wat blijkt? De Vlaming wil wel degelijk leerkansen en wil dat de overheid hem daarin ondersteunt.
Vlaming positief over levenslang leren
Ondanks die povere zeven procent %, staan Vlamingen behoorlijk positief tegenover levenslang leren. Zo vindt 3 op de 4 Vlaamse inwoners dat men zonder permanente opleiding gedoemd is om op langere termijn niet meer mee te kunnen in onze snel veranderende maatschappij. Vrijwel even veel Vlamingen zijn ervan overtuigd dat iedereen de kans zou moeten krijgen om zijn/haar loopbaan gedurende een bepaalde periode met behoud van loon en sociale rechten te onderbreken om opleiding en vorming te kunnen volgen. Circa 9 op de 10 vindt dat de overheid ervoor moet zorgen dat iedereen voldoende basisvaardigheden kan verwerven. Slechts 2 op de 10 werkende Vlamingen is niet bereid om buiten de werkuren een jobgerichte opleiding te volgen.
Sinds 1996 wordt de survey ‘Sociaal-culturele verschuivingen in Vlaanderen’, kortweg de SCV-survey, jaarlijks afgenomen bij een toevallige steekproef van Nederlandstalige Belgen (1.500 personen tussen 18 en 85 jaar) in Vlaanderen en Brussel. De enquête peilt naar waarden, opvattingen en overtuigingen van Vlamingen op vlak van maatschappelijke en beleidsrelevante thema’s. Zo werd er in 2001, 2003, 2007 en 2016 onder meer nagegaan hoe de Vlaming denkt over levenslang leren.
De volledige fiche kan je onderaan downloaden.