header handjes

Burgers geloven in sterk lokaal cultuurbeleid

Steden en gemeenten moeten zorgen voor meer begeleiding en minder regulitis, beter communiceren over cultuur, meer betaalbare infrastructuur voorzien en meer durven experimenteren op cultureel vlak. Dat zijn in een notendop de belangrijkste conclusies van de burgerbevraging CultuurContentement, een initiatief van o.a. De Federatie. Daarin gaven ruim 5.500 burgers hun mening over de kwaliteit van het culturele aanbod in hun gemeente. De resultaten werden op 13 maart 2018 voorgesteld in de Schelp van het Vlaams Parlement in aanwezigheid van Minister van Cultuur Sven Gatz.

De burger is kritisch en constructief

Mensen liggen wakker van een bib dichtbij en van ondersteuning op maat voor het lokale verenigingsleven’, zo stelt onderzoeker Ignace Glorieux (Vrije Universiteit Brussel). Nog te vaak weten burgers niet met welke vragen ze wel of niet terecht kunnen bij hun gemeentebestuur. Dat is jammer want op die manier missen potentiële vernieuwers impulsen die bijdragen aan de dynamiek van hun gemeente’, gaat hij verder. Op vlak van communicatie moet duidelijk nog een tandje worden bijgestoken. Zo weet 40 procent niet welke ondersteuning tijdelijke projecten in hun gemeente kunnen krijgen. De helft van de bevraagden vindt dat lokaal erfgoed meer gepromoot mag worden en een vierde stelt dat lokaal talent meer zichtbaarheid verdient. Verder moet stevig worden nagedacht over de nabijheid en toegankelijkheid van bepaalde faciliteiten. Schaalvergroting kan, maar niet ten koste van alles. ‘Burgers zijn duidelijk op zoek naar plaatsen om elkaar te ontmoeten en zelf creatief bezig te zijn. Dat de ruimtes om te vergaderen of te organiseren dan nog te vaak te duur zijn, is de doorsnee respondent duidelijk ’n doorn in het oog.Durven experimenteren en inzetten op wat groeit van onderuit zijn twee conclusies die de organisatoren graag meegeven aan toekomstige beleidsmakers. Algemeen genomen zijn inwoners van grotere steden en gemeenten het meest tevreden over het gevoerde cultuurbeleid. Jongeren kijken dan weer het meest kritisch naar hun lokaal cultuurbeleid. Zij pleiten voor een meer divers en actief cultuuraanbod afgestemd op hun behoeften. Gemeenten die dit alvast begrepen hebben en zelf actief op zoek gingen naar de feedback van hun inwoners zijn: Stekene, Maarkedal, Bonheiden, Temse, Tervuren, Wevelgem, Arendonk, Wuustwezel, Hoeilaart, Deerlijk en Eeklo. Zij ontvingen felicitaties en een erelint van minister van Cultuur Sven Gatz.
Cultuurcontentement

Meer info?

CultuurContentement is een initiatief van zes koepelorganisaties uit de cultuursector. Hiermee willen ze, n.a.v. de gemeenteraadsverkiezingen in oktober, het signaal geven dat cultuur er echt toe doet. De Federatie zette meer haar schouders onder dit initiatief, samen met het Forum voor Amateurkunsten (FvA), Overleg Cultureel Erfgoed (OCE), Overleg Kunstenorganisaties (oKo), Vereniging Vlaamse Cultuur- en gemeenschapscentra (VVC) en Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief en Documentatie (VVBAD). Het eindrapport, regiorapporten en unieke gemeenterapporten zijn terug te vinden op www.cultuurcontentement.be.
Elke Verhaeghe Neem contact op met Elke