header handjes

Wat beweegt er bovenlokaal?

Van Transitiereglement naar Projectlijn bovenlokaal cultuurwerk. Hoeveel gegadigden dienden in? Wie krijgt hoeveel subsidie? 

Laatste keer transitie

Op 1 april 2019 werd de vierde en laatste ronde van het Transitiereglement afgerond. Maar liefst 221 organisaties vroegen subsidies voor een cultureel project met een bovenlokale uitstraling. 64% ofwel 142 dossiers kregen groen licht en worden betoelaagd voor een totaalbedrag van 1.572.678 euro. Onder hen, uit onze regionen: Wisper, FMDO, Unie van Turkse Verenigingen, Spots op West, Vlamo, Oudwijzer, Vredesactie… 15% van de aanvragen situeerden zich in de amateurkunsten, 12,5% in het sociaal-cultureel werk. T.o.v. de overige indienronde betekent dit een status quo voor de amateurkunsten, maar lichte achteruitgang voor sociaal-cultureel werk (voorheen: 18%).

Deze projectronde was meteen de laatste van het Transitiereglement. Daarmee is de overgang naar de projectsubsidies uit het nieuwe decreet Bovenlokale Cultuurwerking ingezet.

Bekijk de verhoudingen uit vorige ronde opnieuw. Of ga naar de volledige lijst van net goedgekeurde projecten. 

Eerste ronde op het nieuw decreet

Vijftien mei 2019 was de eerste deadline voor het aanvragen van projectsubsidies in het kader van het Decreet Bovenlokale Cultuurwerking. Ook op deze nieuwe subsidielijn is reeds stevig ingediend. 155 organisaties doen een gooi naar het beschikbare budget. Het is nog te vroeg om te weten wie aan de startlijn komt. Komende weken buigt een commissie van externe deskundigen zich over de aanvraagstapel. Op basis van hun advies en op voorstel van de administratie, beslist de minister tegen 15 oktober 2019 over de toekenning van subsidies en bedragen. Vanaf 1 januari 2020 krijgen de eerste projecten uitvoering. De Federatie volgt vanzelfsprekend van nabij op. 

De volgende deadline is 15 november. Lees de voorwaarden.

Elke Verhaeghe Neem contact op met Elke