header handjes

Welzijnszorg zorgt voor hinder op school

Leerlingen van meer dan 230 Vlaamse en Brusselse scholen moesten deze ochtend een hindernis overwinnen om binnen te raken op school. Met deze symbolische actie vraagt Welzijnzorg aandacht voor de hindernissen die kinderen in armoede meemaken in hun schoolloopbaan. In België groeit 1 op de 5 kinderen op in een gezin waar het inkomen onder de armoedegrens ligt. 

welzijnszorg campagne 2018

1 op 5 loopt op school in de buitenbaan

Uit onderzoek blijkt dat België zwak scoort qua gelijkheid: de mate waarin leerlingen uit alle socio-economische milieus dezelfde mogelijkheden krijgen om tot een zo goed mogelijke prestatie te komen. Onderwijs kan nochtans een hefboom zijn om armoede te bestrijden. Werken aan meer gelijke kansen in het onderwijs is een taak van alle onderwijsactoren samen. "Zolang armoede de reden is dat kinderen hun diploma niet halen, laten we heel veel talent verloren gaan", zegt Koen Trappeniers, directeur van Welzijnszorg.

Niet gemakkelijk

"Het was geen makkelijke schooltijd voor mij", getuigt Caro Bridts, ervaringsdeskundige. "Veel leerkrachten begrepen niet altijd wat er gaande was. Toch waren er ook twee leerkrachten die naar mijn talenten keken en in mij geloofden. "De campagne "Samen Tegen Armoede" vraagt daarom betaalbaar onderwijs en wil dat scholen openstaan voor ouders en verenigingen uit de buurt. De komende weken zullen duizenden vrijwilligers overal in Vlaanderen en Brussel mensen informeren, bewustmaken en acties organiseren.
BRON: VRT NWS | 26 NOVEMEBER 2018

Campagne Welzijnszorg

Meer weten over deze campagne van Welzijnszorg? Bekijk hun campagne-website.
Armoede is een verhaal van 1 op 7. Bekijk wat jij kan doen.

Samen tegen armoede