header handjes

Wascabi 2018: een terugblik met minister Gatz

Afgelopen 31 augustus blies het sociaal-cultureel werk verzamelen in De Cinéma Galeries in de statige Koninginnegalerij in hartje Brussel. De affiche van ons jaarlijkse netwerkevent zag er dan ook veelbelovend uit. De sector zag er o.a. Minister Gatz, de leden van de commissie Cultuur en radiolegende Jan Hautekiet op het grote doek én in levende lijve. Kon je er niet bij zijn? De sfeerbeelden zullen helaas je ongelijk bevestigen!

Minister Gatz: "sociaal-cultureel werk heeft nood aan een groeiscenario in de volgende legislatuur"

In een gesprek met presentatrice Mieke Dumont blikte Sven Gatz terug op zijn aandeel in de legislatuur die nu op zijn laatste benen loopt. Uiteraard ging hij daarbij niet voorbij aan het intensieve traject dat leidde tot een nieuw decreet voor het sociaal-cultureel volwassenenwerk. Met een kwinkslag prees hij trouwens de constructieve én volhardende houding van De Federatie in dit proces. Voorts drukte hij zijn overtuiging uit dat de sector nood heeft aan meer financiële ademruimte, na de besparingen van de afgelopen jaren, maar die verantwoordelijkheid ligt natuurlijk in handen van de volgende bestuursploeg...
Wascabi 2018 Web Low 23
De leden van de commissie Cultuur gingen samen dieper in op de verhouding tussen politiek en middenveld, de rol van beleid in sociale innovatie, de maatschappelijke aanpak van eenzaamheid en een centraal begrip in het decreet op het sociaal-cultureel volwassenenwerk: het civiel perspectief.
Daarna lieten we een aantal stellingen los Karl Drabbe (doorbraak.be), Anthony Bosschem (zwijgenisgeenoptie.be) en Jan Hautekiet. Samen reflecteerden ze over de rol van de media in het publieke debat, de opkomst van alternatieve nieuwskanalen en de valkuilen van de journalistiek. Boeiende input met het oog op de nakende verkiezingen en de berichtgeving er over.
Tot slot overhandigde voorzitter Herman Lauwers symbolisch de nieuwste editie van ons beleidsmagazine Wascabi aan Lien Verwaeren, directeur van het Forum voor Amateurkunsten. Op die manier onderstreepten we de verwelkoming van de 9 amateurkunstenorganisaties bij De Federatie. Alle aanwezigen kregen natuurlijk ook de nieuwste editie van ons jaarlijkse beleidsmagazine Wascabi in handen. Dat kan je hier online lezen.  Hieronder vind je ook de speech van onze directeur Dirk Verbist en wat mooie plaatjes van voor, tijdens en na ons event.