De vrijplaats en de democratie
donderdag 9 november 2017
Geen doetjes
Ja, het is waar: sociaal-culturele organisaties kunnen voor overheden, instellingen en ondernemingen soms lastpakken zijn. Als ze hun tanden in iets zetten, probeer ze dan maar weer los te krijgen. Want goesting is niet de enige drijfveer voor veel sociaal-cultureel initiatief, onrechtvaardigheid en verontwaardiging zijn dat evenzeer. Maatschappelijke verbetering komt er niet altijd omdat iedereen het fijn vindt, maar druist soms in tegen regels en belangen. En tja, dan moet je wel eens op wetten, autoriteit en gangbare politieke standpunten inbeuken.
Lef en doorzettingsvermogen
Noem een minister en wij noemen een sociaal-culturele organisatie die er wel eens mee in de clinch is gegaan. Doorgaans zijn we daar nog fier op ook, want de strijd aanbinden vraagt lef en doorzettingsvermogen. Natuurbescherming, wapenhandel, vluchtelingenstromen, interculturaliteit, burgerrechten in het licht van antiterrorismemaatregelen, armoede, dierenrechten en ga zo maar door: allemaal thema’s waar kranten en 'social media' van uitpuilen. Let de volgende keer maar eens goed op: de kans is groot dat één van onze organisaties de kat de bel aanbond.
Vitaminen voor een levende democratie
Woord en wederwoord, checks and balances,... Een gezonde democratie heeft zijn kuitenbijters nodig. Ze zetten ministers op scherp, ze houden een samenleving op zijn qui-vive. Juist daarom is de vrijplaats voor sociaal-cultureel werk zo belangrijk. Overheden mogen zich niet mengen in waardengedreven keuzes van organisaties. Want dan zagen ze de poten van de eigen democratie onderuit. De Federatie bepleit en waakt over de vrije ruimte voor organisaties om lastpakken te zijn. Alvast Sven Gatz is het hiermee eens. Hij verwoordt dit ministerieel sterk in het filmpje dat je kan bekijken als je hieronder klikt.