17 gemeenteclusters. Realiteit tegen 2025?!
donderdag 15 april 2021
Dossier: Regionaal - (boven)lokaal
Vlaanderen netjes opgedeeld in 17 regio’s. Dat is de betrachting van minister Bart Somers en met hem de voltallige Vlaamse regering. Ook voor cultuur gaat één en ander aan het schuiven, is de verwachting.
#regiovorming
Lokale bestuurskracht versterken en kiezen voor drastische vereenvoudiging. Zo zou je de ‘interne staatshervorming’ van minister voor Binnenlands Bestuur, Bart Somers, kunnen samenvatten. In dit filmpje legt hij de regiovorming met eigen woorden uit. Meer transparantie en efficiëntie, minder structuren en mandaten om samenwerkingen tussen lokale besturen te stroomlijnen.
Dit betekent dat bestaande samenwerkingsverbanden zich moeten ‘inpassen’ binnen de recent afgebakende grenzen; in vele gevallen betekent dit banden doorknippen en nieuwe allianties aangaan. Een complexe operatie die tijd zal vragen... Steden en gemeenten krijgen tijd tot 2031. De Vlaamse overheid wil haar samenwerkingsverbanden tegen 2025 al afstemmen op de 17 referentieregio’s. Heel wat decreten (bovenlokaal cultuurwerk, erfgoed, participatie, …) zullen dus de komende jaren de revue passeren om zich te schikken naar de regiokaart.
Meer weten over regiovorming? Consulteer hier alle artikels van De Federatie die we recent schreven.
Hou ook de trajecten van OP/TIL
en VVSG
in het oog.
Wegwijs in de informatiestroom
Medio maart organiseerde de VVSG, in samenwerking met het Agentschap Binnenlands Bestuur, een webinar. Deze kan je herbekijken. De bijhorende presentatie download
je hier. Up to date informatie is ook te vinden op de site van Vlaanderen of in dit artikel uit 'Impuls'. Benieuwd tot welke regio jouw gemeente behoort? Bekijk
dan zeker de bijlage van de kadernota van 12 maart.