header handjes

De Doorstart: Cultuursmakers

Hoe verloopt de doorstart van organisaties na de coronajaren? Vandaag: Cultuursmakers.

29 januari 2022. vtbKultuur blaast 100 kaarsjes uit en wordt Cultuursmakers. “Nagelbijtend afwachten of we ons feestjaar live konden aftrappen, maar het is gelukt … met mondmaskers weliswaar, maar dat kon de pret niet drukken. We konden tenminste samen het glas heffen. Als vereniging gaan we verder op de ingeslagen weg: samen cultuur beleven, want dat smaakt zoveel beter samen”, zegt Peter Lafosse van Cultuursmakers Deinze en AV-lid van Cultuursmakers. De afgelopen periode was geen pretje: organiseren, downsizen, verplaatsen, annuleren ... Maar tegelijk hadden we in onze vereniging ook perspectief en haalden we energie uit het voorbereiden van een cultuurkaravaan die samen met een cartoonexpo door Vlaanderen en Brussel reist. Deel van deze cultuurkaravaan is de comedyvoorstelling Piv Verenigt!, die de Vlaamse stand-up comedian Piv Huvluv op onze vraag maakte over het verenigingsleven in Vlaanderen”. Peter nodigt iedereen uit om te komen meelachen.

Piv verenigt!

In deze voorstelling neemt Piv je mee doorheen het wel en wee van zijn eigen verenigingsleven. Welke vereniging kent geen perikelen bij het organiseren van evenementen, voorstellingen of benefieten? Of de zoektocht naar vrijwilligers, het samenstellen van het bestuur en het verkiezen of aanduiden van een voorzitter? De creativiteit die nodig is bij de obligate geldinzamelacties met 'kaartingen' (kaartwedstrijden), wafelenbak, tombola en de fondsenwerving via subsidiereglementen met punten en hoe de ‘kas’ goed te beheren. Al dit wordt overwonnen door de camaraderie, de verbondenheid van het vrijwilligerswerk, de gezelligheid en het geloof in de ‘goede zaak’. Want dat is uiteindelijk wat telt voor al die duizenden vrijwilligers die bergen verzetten in Vlaanderen.”
Cultuursmakers Campagnebeeld socials c Dieter Procureur

Campagnebeeld 'Piv Verenigt!' (c) Dieter Procureur.

De voorstelling staat op het programma van 14 locaties in Vlaanderen, gespreid over juni, september en oktober van dit jaar. Heel herkenbaar en dus niet te missen voor al wie actief is in een vereniging. Groepen vanaf 10 personen genieten van een voordeeltarief. Tickets zijn te reserveren via de locatie waar de voorstelling plaatsvindt (16euro voor leden of groepen; 20euro voor niet-leden).

Iedereen die ook maar één keer lid is geweest van een vereniging - wie in Vlaanderen eigenlijk niet? - zal duimen en vingers aflikken van zoveel hilarische herkenbaarheid. Kom kijken en raak samen met Piv in de ban van het verenigingsleven. Alle info op de feestsite van Cultuursmakers.

Bart Verhaeghe Neem contact op met Bart