header handjes

Besmet COVID-19 ook zakelijk beheer van vzw's?

Dossier: Zakelijk en financieel

Sarah Denoo is de Scwitch-juriste, ze krijgt dagdagelijks vragen om hulp vanuit de brede socioculturele sector. Op regelmatige basis schrijft ze haar ervaringen voor De Federatie neer. Heb je zelf een juridische vraag, aarzel dan niet om Sarah te bellen of te mailen. 0486 30 99 15 / sarah@scwitch.be 

Elk jaar staat er één afkorting centraal bij Scwitch, schreef ik in mijn vorige blog. 2018 was GDPR, 2019 was WVV en 2020 zou CRM zijn. Klopt, maar 2020 wordt onvermijdelijk ook het jaar van ‘COVID-19’ …
Telewerken deden we bij Scwitch al op wekelijkse basis en al onze dossiers zitten ‘in de cloud’. We kunnen dus verder werken, maar we missen de vaste maandagse koffiebar-ontbijtvergadering en het keuvelen in de keuken ’s middags. We zitten dus ‘in ons kot’, al meer dan drie weken intussen. De connectie en de goede sfeer met de collega’s houden we hoog door een vrijdagse afterwork-babbel via het computerscherm. Je leert collega’s zelfs beter kennen door eens hun kinderen, hond, interieur… te zien, toch? 
Ook het ‘zakelijk beheer’ van de vzw wordt niet gespaard van deze nieuwe realiteit en van de maatregelen die in deze coronacrisis worden genomen. Zo komt de coronacrisis ongelegen voor heel wat Algemene Vergaderingen die gepland waren in de komende weken. Is het ok om de AV even uit te stellen? Of kan er eventueel digitaal vergaderd worden? De antwoorden op die prangende vragen, kan je alvast nalezen op onze website. Naast de Algemene Vergaderingen stonden ook heel veel activiteiten gepland. Heel veel organisaties zitten met vragen over de gevolgen van de vele annuleringen van evenementen, projecten, opdrachten,… Wat met onkosten die al gemaakt zijn? Is er een schadevergoeding verschuldigd? Is dit overmacht? Hier lees je alvast de algemene principes. Maar weet dat veel zal afhangen van de concrete situatie en wat er in de contracten daaromtrent voorzien is. 
20200403Straat4
Scwitch heeft een team experten klaarstaan om de concrete vragen te onderzoeken en praktisch advies te geven over de te nemen stappen, zodat je snel duidelijkheid hebt over de impact op je organisatie en correct kan ingrijpen waar nodig. Om je concrete casus voor te leggen, mail naar sarah@scwitch.be. We nemen je vraag zo snel mogelijk op en contacteren je omtrent de voorwaarden en timing. Intussen alvast een digitale high five voor iedereen in de zorgsector die zich in deze crisisperiode uit de naad werkt en ook voor de hele socioculturele sector die – ondanks de maatregelen en massale afgelastingen – het kloppend hart van de samenleving blijft. Take care and stay safe!