header handjes

Sfeervol inspiratiemoment deeltijds kunstonderwijs – amateurkunsten

Daags voor de lente tekenden in Brussel bijna 25 academies en 8 amateurkunstenorganisaties present. Op initiatief van OVSG en De Federatie werden alle aanwezigen meegezogen in pitches, concrete praktijken en vooral dialoogtafels. Met als doel: inspireren en geïnspireerd worden. Want er is goesting om meer samen te werken. Alleen moeten we soms praktische drempels over of zijn nog efforts nodig om elkaars context ten volle te verstaan.

Kunst is wat wij ademen en delen

27% van de amateurkunstenaars volgde ooit een opleiding in het deeltijds kunstonderwijs. En ook tijdens hun academietraject zijn heel wat leerlingen in het verenigingsleven actief. Daar zitten kiemen voor kruisbestuiving en het uitdragen van eenzelfde passie: de liefde voor muziek, schrijven, theater, zang, beeldende kunsten, dans enzovoort. Om verder bruggen te bouwen is er nood aan respect, kennis en vertrouwen. En daar zet De Federatie graag mee op in. 20 maart werd een boeiende voormiddag die smaakt naar meer.

Wat is nodig om dichter naar elkaar toe te groeien?

“Leerkrachten deeltijds kunstonderwijs willen zich vooral gooien op het lesgeven zelf. Overlaad hen niet constant met extra projecten,” was één van dingen die de amateurkunstensector zijn bijgebleven. Tegelijk: “Er zijn nog meer linken te leggen met deeltijds kunstonderwijs dan ik had gedacht.” Informatiedoorstroom is the key! (Te) veel communicatie blijft haperen. Op algemene info-adressen of directieniveau. “Een gedeeld platform met alle info over amateurkunsten, gebundeld via OVSG lijkt me een goed idee.” Andere amateurkunstenkoepels dromen van een groot uitwisselingscongres waarbij alle disciplines aan aparte rondetafels inspiratie uitwisselen. Beginnen doen we alvast met deze basisinzichten: AK-DKO | Hoe samenwerken? En een uitnodiging om deeltijds kunstonderwijs te doorgronden: VLOR | 5 jaar na het nieuwe decreet .
Er is veel onwetendheid bij DKO-directies over wat wij doen en voor elkaar kunnen betekenen. Veel werk aan de winkel waar we ons stevig voor willen inzetten.
Barbara, Creatief Schrijven
Deze dag gaf mij de nodige drive om verder op de band AK-DKO in te zetten.
Silke, BREEDBEELD
Elke Verhaeghe Neem contact op met Elke