State of the Region - regio Gent, Waas & Dender / 26 juni 2021

Streef je naar diepgang of meerwaarde in de samenleving? Ben je als vrijwilliger, burger of (cultuur)professional actief over de grenzen van je gemeente of sector heen? Of heb je die ambitie? Dan is State of the Region iets voor jou.

20210510programma Gent Waas Dender

Voor wie?

State of the Region is een inspiratie- en netwerkmoment op zaterdag 26 juni 2021 op diverse locaties in Melle en Wetteren. Voor alle believers in een maakbare maatschappij. Voor voortrekkers die hun maatschappelijk project, vereniging of burgerinitiatief willen laten groeien over gemeentegrenzen of sectoren heen... Voor al wie een passionele en geëngageerde drive heeft voor een mooiere leefwereld.

Inspiratie en netwerken!

Summertime! Coronacurves die (hopelijk) eindelijk wat zijn gaan liggen. Wat kijken we ernaar uit jullie weer te mogen ontmoeten! In een zomerse festivalsfeer en veel goesting in een voorzichtige heropstart. Laat je meeslepen door straffe cases of gooi zelf concrete hulplijntjes uit. We proberen elkaar te helpen of te inspireren, schakelen experts in om je organisatie daadkrachtiger te maken en staan stil bij noden en kansen van samenwerken.

We doen er alles aan om dit inspiratie- en netwerkmoment veilig en verantwoord te laten verlopen. Daarom organiseren we op 3 verschillende locaties in bubbels van max. 50 deelnemers. Maak je keuze a.d.h.v. onderstaand programma. Kies 1 locatie op basis van een cross-over, een triggerende case of veelbelovende workshop. Schrijf snel in, want vol is vol… Omwille van corona-crowd control moeten we hier heel streng in zijn. Keuze gemaakt, betekent keuze naleven. Dank voor je begrip.

Cross-over cultuur & duurzaamheid

PLACE TO BE: vzw Dwarsligger, Gontrode Heirweg 141, 9090 Melle. / Parkeren: Molenweg 10 – op 10 min. wandelen. ZO ZIET JE VOORMIDDAG ERUIT
 • Maak kennis met vzw Dwarsligger. Deze biedt niet alleen een inspirerende ruimte aan State of the Region. Zij vertellen ook hun eigen verhaal waarin zij een broedplek willen geven aan ondernemers, bouwers, boeren en kunstenaars om alternatieve oplossingen aan te bieden voor de hedendaagse consumptiemaatschappij. Of hoe globaal lokaal is.
Dwarsligger Elisabeth

Deelnemers kiezen één cross-over. In de voormiddag maak je kennis met 3 praktijken (doorschuifsysteem); in de namiddag kan je (de dag zelf) kiezen voor 1 workshop op diezelfde locatie.

 • MegaWattPuur is een Waas burgerinitiatief dat met lokale coöperanten wil investeren in hernieuwbare energie en energiebesparende maatregelen in het Waasland. Wat doet MegaWattPuur? Hoe maakt de samenwerking met sociaal-culturele organisaties hun werking sterker? Welke voordelen zijn verbonden aan bovenlokaal werken? Wat kan jij hiervan opsteken?
 • De Verstelling uit Eeklo organiseert bewustmaking rond transitie, solidariteit, duurzaamheid en sociale economie. Zij organiseren Repair Cafés, samen met het Wijkcentrum en het lokaal dienstencentrum. Bernadette vertelt hoe hun vereniging in co-creatie met kinderen twee documentaire films maakten.
IN DE NAMIDDAG KAN JE KIEZEN UIT
 • Workshop permacultuur: In de serre en op het domein van Dwarsligger zie je hoe permacultuur in de praktijk wordt gebracht. In deze workshop ontdek je de basisprincipes van permacultuur waarbij de beleving en samenwerking tussen natuur en mens centraal staat.
 • Werken aan een rijk en divers cultureel landschap
  Hoe kunnen bovenlokale organisaties zoals Erfgoed Viersprong, COMEET (Cultuurregio Meetjesland) en Cultuurregio Leie Schelde ondersteuning bieden aan het (sociaal-) cultureel veld over gemeentegrenzen heen?
  Rebecca Van Rechem van COMEET en Jolien Verroeye van Cultuurregio Leie Schelde vertellen hoe cultuuregio's impulsen en ondersteuning bieden aan cultuurinitiatieven met bovenlokale ambities en op welke manier COMEET en Cultuurregio Leie Schelde dit aanpakken.
  Jolien Verroeye zoomt ook kort in op het verhaal van de LIMA dat in Sint-Martens-Latem vanuit een sterk maatschappelijk bewustzijn de kiem legde voor natuurvoedingsproductie, het eerste vegetarisch restaurant in ons land en de introductie van macrobiotiek in Europa.
  Helena Vanommeslaeghe van Erfgoed Viersprong vertelt over de projecten ‘Uit goeie grond’ en ‘Ingemaakt erfgoed’ en hoe zij vanuit het tuinbouwverleden van de streek rond Melle de brug maken met het heden en de maatschappelijke uitdagingen van vandaag.
>> Ik schrijf me graag in.

Cross-over cultuur & diversiteit

PLACE TO BE: Studio M, Molenweg 10, 9090 Melle. ZO ZIET JE VOORMIDDAG ERUIT
 • Toegankelijk vrijwilligerswerk voor mensen met een migratieachtergrond. Hoe bereid je jouw organisatie voor op vrijwilligers met een migratieachtergrond? Praktische tips van Refu Interim om jouw werking toegankelijk te maken voor deze doelgroep.
 • Het Scheldeoffensief en enkele voorzieningen voor mensen met een beperking starten een inclusieve theaterlabo. Over fysieke, verstandelijke, intergenerationele en gemeentegrenzen heen, verbinden ze burgers rond de verbeelding van hun regionale erfgoed: de Balegemse steen.
 • Colisse &Co en vzw Warm Water. Beide van Melle. Beide ervaring met doelpublieken verruimen, horizonten verkennen, sterktes uitspelen en vrijwilligers binden. Een duogesprek.
IN DE NAMIDDAG KAN JE KIEZEN UIT
 • Stilaan weer de draad oppikken en zien waar (nieuwe) aanknopingspunten zitten voor jouw werking, na corona. Hoe kom je straks weer naar buiten en krijg je alle vrijwilligers weer mee? Tips en samen in gesprek.
 • Zelf aan zet om potentiële partners in kaart te brengen met een focus op doelgroepen. Wie bereik je (nog niet)? Welke partners kunnen je verrijken met hun expertise of kennis. OP/TIL en Oetang helpen je op weg. Je gaat naar huis met verschillende partnerkaarten waarop je later nog beroep kan doen. En je krijgt een superkorte intro tot het decreet bovenlokale cultuurwerking. Meer info.
 • Streekfonds Oost-Vlaanderen versterkt lokale projecten met focus op mens en omgeving. Ze verbindt schenkers en doeners in een inspirerend en actief netwerk. Toelichting bij deze projectoproepen en realisaties. Verder, een snelle blik op aanvullende financiering op Vlaams niveau. Verken enkele opties.
OPTIONEEL (vanaf 15u00)
 • Brei je graag een smakelijk einde aan de dag? Brouwerij Huyghe is een familiaal bedrijf uit Melle met bieren die in de hele wereld gekend zijn, denk aan Delirium Tremens en Averbode abdijbier. Vakmanschap en duurzaamheid staan voorop. Gids Daniël Lemmens leidt je rond in het museum en rondt af met een biertje.
  >> Ik schrijf me graag in.

  Cross-over cultuur & ruimte en verbinding

  PLACE TO BE: Kerk van Overbeke, Gentsesteenweg 197, 9230 Wetteren ZO ZIET JE VOORMIDDAG ERUIT
  • De kerk van Overbeke: Hoe kan je de lokale gemeenschap betrekken bij de zoektocht naar een geschikte toekomst voor een parochiekerk die een nieuwe, niet-religieuze functie krijgt? Enkele lokale vrijwilligers, Tuur De Moor (gemeente Wetteren) en Johan Vermeersch (Avansa Waas-en-Dender) getuigen over de afgelegde weg en stellen de concrete plannen voor de kerk voor.
  • Van een verwilderde site (Hof de Fonteyne in Moerbeke) tot buurtpark met picknickbanken en zitstammen, met informatieborden over het rijke verleden en recent ook een pluktuin. Relaas van een geslaagde transitie.
  • Buurtpunt Onder ’t Perron: 5 voorzieningen voor personen met een beperking en enkele geëngageerde mensen uit de buurt maken van de vroegere loketruimte in het station van Landegem een gezellige, inclusieve plek. Denk aan: een koffie, een winkeltje, creatieve ateliers, verenigingsleven, … Hoe een plek nieuwe kansen biedt om gemeenschap te vormen.
  IN DE NAMIDDAG KAN JE KIEZEN UIT
  • Samen zoeken naar een geschikt nieuw of extra gebruik van een parochiekerk. Dat is Kerk in het midden. Een toolbox vol mogelijkheden. Coach en begeleider aan het woord over deze participatieve processen.
  • Samen sterk. Hoe geef je ruimte aan de driehoeksverhouding tussen burgers/burgerinitiatieven, verenigingsleven en overheden. Hoe blijf je op elkaar betrokken en kom je samen vooruit? O.l.v. Wim Van Roy (De Wakkere Burger)
  • Werken aan een divers, complementair en rijk cultuurlandschap: Dijk 92 en Cultuurtuin Waas gaan met jou in gesprek over de manier waarop zij impulsen en ondersteuning kunnen bieden aan het (sociaal-)culturele veld, over gemeentegrenzen heen. Met filmpjes geven ze het woord aan sleutelfiguren uit het sociaal-culturele veld: hoe staan hun organisaties er vandaag voor en hoe zien ze de heropstart naar corona?
  >> Ik schrijf me graag in.

  Collectief Verhalen

  Collectief Verhalen is een Gents Kunstcollectief. Zij zijn ook van de partij en brengen sfeervol in beeld wat die dag allemaal beweegt. Over de middag voorzien we een gezellige picknick met individuele lunchpakketjes. Trek gepaste kledij aan om samen -vanop een afstand- BUITEN te eten en te genieten van een streepje muziek.

  Waar en wanneer?

  • Diverse locaties in Melle en Wetteren.
  • Zaterdag 26 juni 2021. Welkom vanaf 9u30. Effectieve start om 10u.00 Einde rond 14u30.
  • Gratis, mits inschrijving.
  • Kleine wijzigingen in het programma zijn nog mogelijk.

  Door wie?

  Deze State of the Region is een initiatief van Avansa regio Gent, Avansa Waas & Dender, Kwadraet, de Wakkere Burger, OP/TIL en De Federatie. Met dank aan de gemeenten Melle en Wetteren, Brouwerij Huyghe en tal van lokale en bovenlokale organisaties.
  Brouwerij huyghe

  Coronaproof. We hanteren ten allen tijde de 6 gouden regels en zitten zoveel mogelijk buiten! Denk je aan aangepaste kledij? Een opgeladen smartphone met oortjes is eveneens een troef die dag. Ingeschreven maar toch verhinderd of ziek? Fijn dat je een seintje geeft, we werken immers met een wachtlijst en maken zo nog iemand anders blij. Nog vragen voor onze covid-coördinator? Contacteer: ellen@defederatie.org.

  Elke Verhaeghe Neem contact op met Elke