header handjes

Ondernemingsdrang en maatschappelijk experiment

Out of the box

Praat met een innovatie-consultant en na maximaal vijf zinnen zal je de woorden “out of the box” horen. Wij noemen het gewoon sociaal-cultureel werk. Maar ook de consultant heeft gelijk: het is voor elk bedrijf, maar ook voor elke gemeenschap goed om zo nu en dan eens buiten de lijntjes te kleuren. Anders lukt het niet om beter te doen. Onze sector was en is dé biotoop voor nieuwe en betere dingen. Grote dingen, zoals eergisteren de start van de sociale zekerheid, gisteren de emancipatiestrijd van vrouwen en vandaag het werken aan nieuwe oplossingen in een steeds diversere samenleving die meer duurzaamheid nastreeft. Maar ook duizenden en duizenden kleinere dingen werden beter in en dankzij het sociaal-cultureel werk.


Het wondermiddel?

Hoe komt het dat het sociaal-cultureel werk al van oudsher innovatie hoog in het vaandel heeft? Het wondermiddel is dag na dag werken met grote groepen mensen, in een zo groot mogelijke vrije ruimte. Het zijn niet in de eerste plaats de instellingen, de overheden en de systemen die aantonen dat het ook anders kan, maar groepen mensen die aan de lijve ondervinden wat er gebeurt en zelf op zoek gaan naar realistische oplossingen. Geen nood, die instellingen en overheden volgen wel, dat is altijd zo geweest.


Tijd, goesting en mogen mislukken

Geef organisaties genoeg tijd, waardeer oprecht hun goesting en geef hen de ruimte om op hun bek te gaan: als overheden deze drie cruciale voorwaarden garanderen, zal het sociaal-cultureel werk zelf zijn verder zijn gang gaan. De Federatie waakt over de ruimte die sociaal-culturele organisaties krijgen om maatschappelijk te blijven experimenteren en proberen. Zodat we met zijn allen binnen tien jaar terug kunnen kijken op de grote verbetering die volop bezig was terwijl jij dit nu leest.

Het wondermiddel is dag na dag werken met grote groepen mensen, in een zo groot mogelijke vrije ruimte.
De Federatie

Een joekel van een maatschappelijk labo Zo krijgt de deeleconomie vele handen en voeten in het sociaal-cultureel werk: de Repair-café’s, de geefpleinen, de ShareFairs,... Ze duiken als hardnekkige virussen overal op dankzij dat breed vertakt sociaal-cultureel werk. Op tal van terreinen die vandaag een probleem of uitdaging worden genoemd, leeft - soms zichtbaar, soms nog wat verborgen - maatschappelijk experiment: het dreigend tekort aan betaalbare woningen in de schaarse open ruimte? Samenhuizen vzw werkt aan oplossingen. En wat met al die anderen veranderingen waar steeds meer mensen lokaal greep op willen krijgen? Met TransLab K en andere initiatieven zet Vormingplus honderden transitieprojecten op de kaart. Het wankele evenwicht tussen werk en vrijetijd? Femma experimenteert met de 30-urenweek.
Jan Janssens <p>Quisque id massa in est dignissim facilisis vel ut purus. Nullam hendrerit, dolor blandit convallis auctor, ex neque luctus purus.</p> Neem contact op met Jan

Meer weten over innovatieve kracht van sociaal-cultureel werk ?

Contacteer Ellen, ze kent tal van goede voorbeelden en is ook de voorzitster van SCWITCH.

Ellen De Boeck