header handjes

Innovatieve Partnerprojecten: sterke terugval in sociaal-culturele aanvragen

De subsidies in het kader van de Innovatieve Partnerprojecten werden onlangs voor de tweede keer toegekend. Wat blijkt? Er is een ernstige terugval in het aantal aanvragen van organisaties uit het sociaal-cultureel werk. Organisaties die toch een kans waagden, maakten evenwel meer kans op een toekenning.

januari wol

Minder aanvragen uit onze sector

Cultuur over de muurtjes laten kijken, zo luidt de ambitie van het projectreglement rond innovatieve partnerprojecten. Ook sociaal-culturele organisaties willen of wilden hier op inspelen. Na de teleurstelling over het gebrek aan honorering tijdens de vorige ronde, merken nu we een grote terugval van het aantal sociaal-culturele aanvragers. Waar in de eerste ronde nog een kwart van de aanvragers sociaal-cultureel was, is dat aantal teruggelopen tot 10%. 

In de toekenningen merken we wel meer aandacht voor sociaal-cultureel werk. Ongeveer de helft van de sociaal-culturele aanvragers mag ook effectief zijn Partnership Project uitvoeren. Het leeuwendeel van het budget (64%) blijft evenwel naar kunstorganisaties gaan. Net als de vorige keer kwamen de meeste aanvragen (60%) dan ook uit deze sector.  

Aanpassingen gebeurd, maar wat is het effect?

Naar aanleiding van de scheeftrekking in de vorige ronde, beloofde minister Gatz de procedure waar nodig bij te stellen. De resultaten van deze bijstelling zijn door de terugval in sociaal-culturele aanvragers moeilijk te meten. We hopen dat sociaal-culturele organisaties snel terug hun weg vinden naar dit reglement, zodat ook de vele innovatieve partnerprojecten met een sociaal-cultureel tintje hun weg naar de Vlaamse samenleving kunnen vinden.