UBO: vermijd een boete en maak dit in orde tegen 31 december 2021
maandag 13 december 2021
Dossier: Zakelijk en financieel
Het opiniestuk waarin de Verenigde Verenigingen de boetes van de FOD financiën aan het adres van vzw's die hun UBO-register niet invulden, hekelden als 'regeldrift' en een 'fiscale klopjacht', leidde tot een parlementaire vraag aan minister van financiën Van Petegem (CD&V). Deze biedt vzw's nu de mogelijkheid om zich vóór 1 januari 2022 in orde te stellen en schort tot die tijd de boetes op. We geven mee hoe je dit kan doen.
Op 9 december werd federaal minister van financiën Van Petegem hierover bevraagd door parlementslid Steven Matheï (CD&V). De minister vroeg meteen aan de FOD Financiën om boetes uit te stellen tot 1 januari 2022 om vzw’s de kans te geven zich alsnog in orde te stellen met het UBO-register. Wie al een boete kreeg, moet die niet betalen als de vzw in orde is tegen 1 januari 2022.
Het is dus nu hét moment om uw organisatie hiermee in orde te stellen. En dit ook te laten weten aan deelwerkingen, afdelingen, achterban …
Het is dus nu hét moment om uw organisatie hiermee in orde te stellen. En dit ook te laten weten aan deelwerkingen, afdelingen, achterban …
Heel concreet moeten de
bestuurders van een vzw die opgesomd staan in de KBO, het Belgisch Staatsblad
en het UBO-register dezelfde zijn.
Hoe begin je eraan?
- Bekijk het webinar van Scwitch (4’17’’) waarin stap per stap uitgelegd wordt hoe je dit in orde brengt. (wie een meer uitgebreide en meer complexe handleiding wenst, vindt die op de site van de FOD Financiën)
- Raadpleeg de KBO via Public Search: https://kbopub.economie.fgov.be/kbopub/zoeknummerform.html?lang=nl. Bij de info over je vzw in de KBO vind je ook de link naar de publicatie in het staatsblad.
- Vul het UBO-register in. Het UBO-register kan enkel digitaal aangevuld worden door de wettelijk vertegenwoordiger van de vzw (of de gemandateerde indien de vzw zo’n gemandateerde aanstelde). Daarin zijn er drie elementen: (1) Verplichting om UBO-register in te vullen (sinds 2019) (2) Verplichting om het jaarlijks te herbevestigen (sinds 2020) (3) Verplichting om documenten toe te voegen die bewijzen dat de gegevens actueel en correct zijn (sinds 2021).
Intussen zetten we in samenwerking met partnerorganisaties
de nodige stappen om dit verder beleidsmatig aan te kaarten en tot werkbare
oplossingen te komen. Want dit uitstel biedt geen antwoord op de
terechte argumenten en klachten vanuit het middenveld.